Megkezdte az S-fenil-merkaptursav mérését a SYNLAB

A mintegy 100 milliós gépparkbővítésnek köszönhetően a benzol esetében már az új, szigorúbb ITM rendelet előírásának megfelelő S-fenil-merkaptursav vizeletből történő mérését is végzi a SYNLAB foglalkozás-egészségügyi laboratóriuma (BEM).

Idén februárban jelent meg az 5/2020-as, uniós irányelveket követő új ITM rendelet, amely a BEM laboratóriumok mellett a foglalkozás-egészségügyben tevékenykedő cégeket is jelentős mértékben érinti. Annak érdekében, hogy az új rendeletben szereplő mutatók esetén az elvártnak megfelelően akkreditált eredményeket tudjunk kiadni, cégünk gépparkbővítést hajtott végre.

Az új rendelet a benzol esetében már az S-fenil-merkaptursav monitorozását írja elő, nagyon alacsony határértékkel (a korábbi szabályozás a t,t-mukonsav mérését írta elő). Az új komponens mérését is biztosítja a SYNLAB közel 100 millió forintos tandem tömegspektrométere. A műszer beüzemelését, a módszerfejlesztést és - validálást követően a BEM Laboratórium megkezdte az S-fenil-merkaptursav vizeletből történő mérését, egyelőre nem akkreditáltan. A Nemzeti Akkreditáló Hatóság ellenőrzését követően várhatóan év végétől, jövő év elejétől születhetnek akkreditált eredmények az S-fenil-merkaptursav esetében, a többi komponensnél pedig folyamatos lesz a fejlesztés.

Ezzel a nagyberuházással a készülékparkunk alkalmassá válik minden, az új rendeletben előírt vegyület és elem mérésére. Megfelelő számú igény esetén új módszerek kidolgozására, akkreditáltatására is sor kerül, az ezekkel kapcsolatos új információkról aktuálisan bővebben a weboldalunkon olvashatnak.

Vissza a hírekhez