Legionella-kockázat

Legionella-kockázat

2022.04.08

  

Időről időre elénk kerül a Legionella téma. De mi is az a Legionella? Vajon mit jelent a Legionella kockázat? Kiket érint? És miért időszakosan kerül elő a téma?

A Legionellák – mert bizony több is van belőlük – humán patogén (vagyis az emberi szervezetre káros hatást gyakorló) baktériumok. Már több mint 50 fajukat különítették el, közülük a legsúlyosabb megbetegedést a Legionella pneumophila okozza. Ennek az egy fajnak eddig 16 szerovariánsa ismert, amelyek közül az 1-es a legveszélyesebb. A Legionellák csoportja felelős a legionellózis elnevezésű légúti megbetegedés kialakulásáért. A betegségnek két fő formája ismert: a legionárius betegség, ami tüdőgyulladással jár, a Pontiac-láz pedig enyhébb lefolyású, influenzaszerű tüneteket okoz.

A Legionellák kizárólag levegőbe került vízcseppek belélegzése révén fertőznek. Az általuk okozott betegség nem terjed emberről emberre és a Legionellával fertőzött személy nem minden esetben mutat tüneteket. Ha megisszuk a Legionellával szennyezett vizet, akkor nem lesz tőle bajunk.

Legionella kockázatról akkor beszélünk, ha egy vízrendszerben adottak a körülmények (pangó víz, a Legionella számára ideális hőmérséklet, biofilmképződés a vízvezetékekben stb.) az említett baktériumok megtelepedésére és elszaporodására és/vagy belélegezhető vízpára keletkezik. Emellett szükséges még Legionella kockázatbecslést végezni akkor is, ha egy bizonyos létesítményben „veszélyeztett csoportok” tartózkod(hat)nak, mint például bölcsődék, óvodák, idősek otthona, egészségügyi létesítmények.

2016 februárja óta kötelező Legionella-kockázatbecslést végezni a közforgalmú létesítményekben, a kockázatot jelentő közegekben és létesítményekben. Ezt az előírást a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet foglalja magába, amely „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” címet viseli, és eszerint minden érintett vállalkozás/intézmény számára kötelező a Legionella okozta fertőzési kockázatot felmérni

Az érintett közegek, illetve létesítmények elsősorban a pezsgőfürdők, hűtőtornyok, épületek hideg- és melegvízrendszerei (kórházak, szállodák, irodaházak, oktatási és szociális intézmények), légkondicionáló berendezések, központi hűtők, szökőkutak, párakapuk és öntözőrendszerek.

A Legionella-fertőzés kockázatának vagy egy időszakos és egy állandó jellege is. Azok az intézmények és létesítmények, ahol a kockázat egész évben fennáll, tisztában vannak a folyamatos monitoring fontosságával. Azonban a meleg idő beköszöntével szélesebb kör válik érdekeltté a kockázat becslésére a légkondícionálók és medencék, szökőkutak és párakapuk beindítása, kitelepülése végett.

Emellett olyan kritikus esetekben, amit a koronavírus helyzet is okozott – a hosszabb épületbezárások végett a használatlan vízrendszerekben keletkező pangó víz mennyisége hirtelen megnőtt, ezért az ilyen vagy ehhez hasonló időszakban különösen fontos a Legionella-kockázat kihangsúlyozása.

Általánosságban véve tehát fontos a Legionella-vizsgálatok elvégzése az esetleges megbetegedések elkerülése végett. A SYNLAB Hungary Kft. saját statisztikája alapján éves mintáink 10%-ában találunk közegészségügyi kockázatot jelentő mennyiségű Legionellát. Vagyis az általunk mért kolóniaszám meghaladja a 1000 TKE/l-t. Emellett pedig éves mintáink 3%-a azonnali kockázatkezelési szint feletti értékeket mutat, ami 10000 TKE/l feletti kolóniaszámot jelent.

Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi oldalon vagy a kornyezetkemia@synlab.com e-mail-címen.
KAPCSOLAT

Vissza a hírekhez