Tájékoztatás a legionella-vizsgálatok folytonosságának biztosításáról

Tájékoztatás a legionella-vizsgálatok folytonosságának biztosításáról

2020.04.30


Jelen járványügyi helyzetben a kormány 2020 márciusában elrendelte az iskolák, a vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák ideiglenes bezárását. A korlátozás eltörlése, enyhítése után a közintézmények, közoktatási intézmények (óvodák, bölcsődék és iskolák), bevásárlóközpontok, kereskedelmi szálláshelyek és azok wellness-részlegei, szolgáltató- és munkahelyek újranyitása fokozott legionella-fertőzési kockázatot jelenthet.

A baktérium légiósbetegséget okoz, amely elsősorban a tüdőt károsítja a COVID-19-hez hasonlóan. Ez a betegség antibiotikummal sikeresen gyógyítható, emberről emberre nem terjed, de súlyos tüdőgyulladást, legvégső esetben halált is okozhat.

A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat a 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet írja elő.

A legionella-fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekinthető minden olyan épített vízrendszer, ahol együttesen adottak az alábbi feltételek:

  • a rendszerben 20-50 °C közötti víz van
  • a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának veszélye
  • a rendszer használata során vízpermet (aeroszol) képződik.


Ezúton tájékoztatjuk, hogy akkreditált vizsgálólaboratóriumunkban a munka teljes biztonsággal zajlik, megrendeléseinknek továbbra is a legjobb szaktudásunk szerint tudunk megfelelni, így a SYNLAB segítséget tud nyújtani leendő és új Partnerei számára a további megbetegedések kockázatának csökkentésében.


További információkért és árajánlatainkért kérjük forduljon hozzánk bizalommal!

KapcsolatVissza a hírekhez