X

Áteresztő bél szindróma

Áteresztő bél szindróma

„Áteresztő bél” – „szivárgó bél” – „lyukas bél” – „leaky gut” neveken is ismert kórkép

 

Európában egyre növekszik azok száma, akik táplálkozási okokra visszavezethető emésztőrendszeri megbetegedésben szenvednek. Számos tényező idézheti elő ezeket a civilizációs betegségeket, a tartósítószerek szervezetbe jutása éppúgy, mint az antibiotikumszedés. Az egyensúly felborulása nem várt tüneteket okoz, melyek eredetének kutatására csak az utóbbi időben fordítanak nagyobb figyelmet.

Lehet, hogy Ön már többször fordult orvosához hasi panaszokkal, amelyet többé-kevésbé ki is vizsgáltak, ám még mindig nem találják a valódi okot?

Az „áteresztő bél szindróma” egyre gyakoribb megbetegedés, amely jelentős életminőségromlást eredményezhet, amellett, hogy szövődményei megkeseríthetik a mindennapokat.

 

Mindenekelőtt ismerjük meg bélrendszerünk természetes védelmi vonalait:

A beleknek egyrészt kellőképpen átjárhatónak kell lenniük ahhoz, hogy a tápanyagok és folyadékok felszívódhassanak rajtuk keresztül, ugyanakkor védelmi mechanizmusra is szükségük van, mely visszatartja a káros anyagokat, a kórokozókat. A tápanyagok a külvilágból származnak, azaz naponta számos mikroorganizmust, vegyi- és méreganyagot nyelünk le étellel, itallal melyek a bélrendszeren áthaladva kerülnek a szervezetbe. Fontos feladat továbbá, hogy csak az értékes tápanyagok szívódjanak fel, ehhez viszont egy speciális gátra van szükség. A bélben ezt a mindössze egyetlen rétegből álló, specializálódott hámsejt (epitel) látja el.

Bélhámsejtjeink és az általuk termelt anyagok egy gátat (barriert) képeznek szervezetünk és a külvilág (elfogyasztott ételek, italok) elemei között, amely valójában nem egy áttörhetetlen záróréteg.

Kóros állapotokban ez a gát sérül, ezzel szabad átjárást biztosítva baktériumoknak, toxinoknak, emésztetlen vagy részben emésztett táplálékoknak a bél üregéből a véráramba. Ezt az állapotot nevezzük áteresztő bél szindrómának.

Kialakulásának okai

A bél áteresztőképességét számos tényező befolyásolhatja: a táplálékkal elfogyasztott vegyületek – tartósítószerek, ízfokozók, alkohol fogyasztás, gyógyszerek, (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, szteroidok, savlekötők, stb.) dohányzás, stressz, mozgáshiányos életmód, diszbiózis.

A véráramba kerülő idegen anyagok helyi és általános immunválaszt is kiválthatnak. Az áteresztő bél számos súlyos betegség hátterében állhat vagy az állapot romlásában szerepet játszhat:

 • gyulladásos bélbetegség,
 • fejfájás – migrén,
 • irritábilis bél szindróma,
 • artritisz – ízületi gyulladások,
 • szklerózis multiplex,
 • autizmus,
 • asztma,
 • atópiás dermatitisz

 

Tünetek

Az ételintoleranciával összefüggő tünetek jelentkezhetnek, mint a krónikus fejfájás, ízületi fájdalmak, székrekedés, hasmenés, puffadás, pajzsmirigy problémák, állandó kimerültség, szorongás, depresszió stb.

Ha eddig okokat keresett, amelyek miatt a fenti tünetek jelentkeztek Önnél, most lehetősége van feltárni a diagnosztikai hátteret is! A lelet megfelelő értékelésében mindig kérje szakorvosa segítségét!

Az áteresztő bél szindróma csomagjainkkal vizsgáljuk:

 • bélfal integritásának felborulását (széklet zonulin, széklet béta defenzin)
 • megváltozott mikrobiomot (széklet flóra status)
 • specifikus IgG termelődését (intolerancia panelek)
 • az emésztés károsodását (széklet emésztettség)
 • bélimmunitás csökkenését (széklet szekretoros IgA)
 • gyulladás kialakulását (széklet PMN elasztáz)
Vizsgálat Alap csomag Bővített csomag Prémium csomag
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT)

Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT)

Gamma-glutamiltranszferáz (GGT)

Alkalikus foszfatáz (ALP)

Összes bilirubin

Karbamid

Kreatinin

Húgysav

Glükóz (vércukor)

Nátrium (Na)

Kálium (K)

Vas (Fe)

Transzferrin

Összfehérje

Albumin

C reaktív protein (CRP)

Koleszterin

HDL-koleszterin

Triglicerid

Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel)

Immunglobulin A

Széklet zonulin

Széklet béta defenzin

Széklet flóra státus

46-os intolerancia panel

108-as intolerancia panel

221-es intolerancia panel

Széklet emésztettség

Széklet PMN elasztáz

Széklet szekretoros IgA

Mintakezelési díj

Kedvezményes csomagár:

89 000 Ft

99 000 Ft

129 000 Ft