TÁPLÁLÉKINTOLERANCIA VAGY ÉTELALLERGIA?
Mi a különbség?
A magyar nyelvben a bizonyos ételek fogyasztásával összefüggő panaszokat hasonló elnevezéssel illetik, jóllehet a mögöttes kórfolyamatok jelentősen különbözhetnek egymástól az egyes kórképek esetében. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a betegségeket/panaszokat, melyek elnevezése ugyan hasonló, de az eltérő patomechanizmus miatt más diagnosztikai megközelítést igényelnek.
Tájékoztatónk segít eligazodni a SYNLAB által kínált, táplálék okozta panaszok kivizsgálásában hasznos laboratóriumi tesztek között, azonban nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt, melynek részét képezi a részletes kórelőzmény felvétele és a fizikális vizsgálat is.
Ételallergia
Az allergiás panaszok változatos tünetek képében, az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége- és nyelvdagadás jelez, sőt a súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringésösszeomlást is okozhat.
A laboratóriumi vizsgálat az allergén specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszik.
A SYNLAB-nál elérhető laboratóriumi tesztek, melyek ételallergén vizsgálatára használhatók:
- Nutritív 20-as és 40-es panel
- Inhalatív 20-as és 40-es panel
- Vegyes inhalatív és nutritív panel
- ALEX multiplex allergiavizsgálat
- Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálatok
- Egyedi allergének vizsgálata (500-féle)
A táplálékspecifikus IgE-koncentráció eredményét negatívnak adjuk ki, ha az érték 0.35 kU/L alatti, míg 0.35 kU/L fölött a leleten szerepel a mért koncentráció is. A pozitivitás értékelése függ a klinikai tünetektől is. Diéta hatására ezek az ellenanyagok eltűnhetnek a vérből, ezért a diéta mellett végzett vizsgálatok eredménye bizonytalan.
Táplálékintolerancia
Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. Ezek hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz.
A panaszok sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.
A 46-os panel szemikvantitatív eredményt ad: negatív, gyengén pozitív, pozitív, erősen pozitív.
A 108-as és a 220+ panelben táplálékspecifikus IgG-koncentrációkat mérünk, az eredményt számértékben adjuk ki. Diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet! A 108-as panel esetében a vizsgálat eredményét a diéta, szteroid- és immunszupresszív gyógyszerek szedése befolyásolja.